Alix von Born - Little Sharp Lady

Tarinat henkilöistä ja peleistä

Alix von Born - Little Sharp Lady

ViestiKirjoittaja Fossiili » 01 Marras 2010, 13:36

Teos Suomen bridgen menneistä vuosikymmenistä on nimeltään "Hienoston Salongeista Takametsiin". Nykyään bridge urheiluna perustuu tasa-arvoon. Mitään aristokratiaa tai noblessia siihen ei voi eikä pidä kytkeä. Bridge jos jokin on vain peli ja urheilu kaikille, säätyyn, sukupuoleen tai varallisuuteen katsomatta. Mutta bridgen Suomeen juurtumisen alkuaikoina nuo "hienoston salongit" olivat jotain sellaista, joitten suojissa innostus bridgeen saatiin heräämään, kasvamaan ja kukoistamaan. Emigranttiupseeri Roman Skoroupo, bridgen suurlähettiläs meillä, tarvitsi tukijoita missionsa toteuttamiseksi, ja mesenaatteina hänellä oli korkealle arvostettujen sukujen edustajia kuten Standertskjöldit, Fazerit etc.
Vapaaherra Ernst von Born vihittiin kesällä 1918 Alix-neitosen kanssa, jonka isä oli Tsaaria ansiokkaasti palvellut kenraali Selin. Itsenäisessä Suomessa Ernst von Born keskittyi politiikkaan ja nousi siinä huipulle. Hänestä tuli 39 vuoden ajaksi valtiopäivämies ja monikertainen ministeri. Vapaaherratar Alix puolestaan keskittyi bridgeen ja nousi hänkin huipulle. Yhdessä ystävättärensä ja ikätoverinsa Dolores Runebergin kanssa (Lorenzon täti) he voittivat kolmeen otteeseen naisten parimestaruuden, ja v 1951 Lorenzo Runebergin johdolla kultaa SM-joukkiksessa.
Vuoden 1947 SM-joukkiksessa Alix von Bornin naisjoukkue saavutti hopeamitalin ja jätti taakseen mm. Lorenzo Runebergin joukkueen pronssille sekä Roman Skoroupon joukkueen neljännelle sijalle.
Virma Ramsay palstallaan kertoo Alix-rouvan tarkkuudesta ja taidoista (jako käännetty 180 astetta):
Koodi: Valitse kaikki
               S: K4
               H: KQ3
               D: J104
               C: AQ976
S: QJ763                 S: 852
H: 92                    H: 5
D: 62                    D: K8753
C: J853                  C: K1042
               S: A109
               H: AJ108764
               D: AQ9
               C: ---

"Mainittakoon vapaaherratar v. Bornin erikoisen kauniisti pelaama 7 H. Nähtyään pöydän kortit hän huomasi heti kaksi mahdollisuutta sitoumuksen täyttämiseen, joko että ristit olivat jakautuneet 4-4 tai että OPV:llä oli DK. Jos ensimmäinen ei onnistuisi olisi vielä toinen mahdollisuus jäljellä. -Rva v. Born heitti DQ:n viidennelle ristille."
Fossiili
 
Viestit: 22
Liittynyt: 04 Elo 2010, 16:45
Nimi: Kari Koistinen
Kerho: ÅboBK

Paluu Muistelmat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron