Suomeksi | På svenska | In English | Palaute | HallintaIlmoitustaulu


Aihepiirit: Tiedotus Liiton asiat

SBL:n alaisten kilpailuiden palkintojen verotusohjeistus ja käytännöt

Kansallisen Tulorekisterin käyttöönotto vaikuttaa myös kerhojen toimintaan, SBL hoitaa MP-kilpailuiden ilmoitukset. [2019-05-31 13:41:40]

Vuoden 2019 alussa otettiin käyttöön Kansallinen Tulorekisteri, johon on tehtävä ilmoitus viiden päivän sisällä kaikista maksetuista palkoista ja palkkioista. Tulorekisterin käyttöönoton myötä myös urheilupalkinnot on ilmoitettava tulorekisteriin. Tämä koskee myös bridgekilpailuista jaettavia palkintoja. Palkinnon maksaja vastaa rekisteri-ilmoituksista.

Jatkossa SBL ilmoittaa jokaisen palkinnonsaajan saamat palkinnot tulorekisteriin (SM ja MP-kilpailut). Vain symboliset (pokaalit, mitalit, viirit jne.) voidaan jättää ilmoittamatta. Pelaajien palkinnot maksetaan jatkossa tilille neljä kertaa vuodessa. SBL hoitaa myös kilpailujen toimitsijoiden ilmoitukset ja palkkioiden ja kulujen maksamisen.

Tulorekisteri palkinnonsaajan osalta

Tulorekisteriin ilmoittamista ja maksua varten pelaajalta tarvitaan viereisessä seuraavat tiedot täydellisinä:

1. Virallinen nimi
2.HETU
(010156-123A)
3. IBAN-tilinumero


Tiedot ilmoitetaan SBL:oon vain kerran, sillä ne säilyvät tulorekisterissä (niitä ei kirjata liiton rekisteriin). Tietojen sensitiivisyyden vuoksi niitä ei tule lähettää sähköpostilla, vaan ne toimitetaan tekstiviestinä SBL:n tekstiviestitoimiston numeroon: 044 240 9682 (tämä numero ei vastaa soittoihin, eikä tekstiviestikysymyksiin). Mikäli menestyt kilpailussa, toimita tiedot tekstiviestillä mahdollisimman pikaisesti kilpailun jälkeen. Pelaaja vastaa itse tietojen toimittamisesta ja oikeellisuudesta. Jokainen, joka saa kilpailusta palkinnon saa täytetyn Palkintoilmoitukset, jossa löytyvät myös nämä ohjeet (alla PDF-muodossa).

Palkinnot maksetaan NELJÄ KERTAA VUODESSA (1.3., 1.6., 1.9. ja 1.12.) palkinnonsaajan pankkitilille. Mikäli pelaaja ei toimita vaadittavia tietoja kilpailusta seuraavaan maksupäivään mennessä, katsotaan että hän on kieltäytynyt palkinnosta, eikä sitä makseta enää jälkikäteen.

Pelaaja voi myös luopua palkinnosta Suomen bridgetoiminnan hyväksi. Tällöin pelaaja ilmoittaa tekstiviestitoimistoon nimen, kilpailun, josta sai palkinnon ja tekstin ”Luovun palkinnostani”. Jos pelaaja luopuu palkinnosta, ei tulorekisteriin ilmoiteta mitään.
Kilpailupalkinnot ovat Suomessa verovelvollisille veronalaista tuloa. Urheilijan palkinnoista EI kuitenkaan tehdä ennakonpidätystä. Kilpailija saa vähentää omaverossa urheilun kuluja (mm. kilpailumaksut, matkakustannukset jne.) koko verovuoden ajalta, aina palkintosumman suuruuteen asti. Kuluja EI SAA VÄHENTÄÄ yli maksettujen palkintojen arvon. Jokainen pelaaja on itse velvollinen tekemään vähennykset omaverossa ja mikäli ei näin tee, saattaa palkintotulo nostaa pelaajan veromäärää.

Omaveroon kirjautuminen: TÄÄLLÄ

Lisätietoa voit katsoa: TÄÄLTÄ

Tulorekisteri kilpailunjohtajan näkökulmasta

Kilpailunjohtajat tekevät kilpailusta tilityksen, jossa näkyvät kaikki palkintojen saajat ja palkintojen määrät, sekä palkkiot ja kilometrikorvaukset toimitsijoille ja vapaehtoisille. Kilpailunjohtajille lähetetään asiasta erillinen tiedote.
Kilpailunjohtajien tilityspohjat, pelaajan palkintoilmoituspohja ja ohjeistukset löytyvät SBL:n verkkosivuilta säännöt-kohdasta ohjeistuksista.

Tulorekisterin vaikutukset kerhoilla

MP-kilpailuiden ja SM-kilpailuiden osalta kerhojen ei tarvitse tehdä mitään ilmoituksia tulorekisteriin.
Tulorekisteriin ilmoitusvelvollisuus koskee myös SBL:n jäsenkerhoja heidän oman toimintansa osalta. Rekisteriin on ilmoitettava esimerkiksi vapaaehtoisten matkakorvaukset (jos ne maksetaan kilometrikorvauksina).
Rekisteriin on ilmoitettava mm.:

1. Palkat ja palkkiot
2. Hallituksen ja muiden vapaaehtoistoimijoiden matkakorvaukset jne., mikäli ne maksetaan kilometrikorvauksina.
3. Kilpailuista jaettavat palkinnot (ei voi ilmoitta vielä palkka.fi-palvelussa)

Rekisteriin EI tarvitse ilmoittaa mm.:

1. Kuittia vastaan tehtävää kulukorvausta
2. Julkisella välineellä tehtyä matkakorvausta, kun siitä on kuitti
3. Kerhon kaikkien kerhon jäsenten saatavilla olevia tukia jäsenilleen (mm. SM- ja MP-kilpailumaksujen maksut ja julkisella välineellä tehdyt matkat jne.)

Mikäli kerholla on maksuja, jotka täytyy ilmoittaa tulorekisteriin, kannattaa tutustua verottajan yhdistyksille tekemään ohjeistukseen: verkkoseminaari.

Kerhojen ilmoittamisessa suosittelemme käyttämään PALKKA.FI – palvelupohjaa, joka on helppo, yksinkertainen ja ILMAINEN. Toistaiseksi (29.5.) palkka.fi – palvelu ei kata kilpailupalkintojen ilmoittamista. Verottaja on luvannut, että tämä on kuitenkin tulossa (milloin, on yhä epäselvää.). Palkka.fi-järjestelmän kautta voi ilmoittaa kuitenkin kaikki muut maksut (matkat, palkkiot jne.).

Kerhojen on päätettävä itse omista käytännöistään asiassa. Tulorekisteriin ilmoittaminen vaatii Y-tunnuksen, jota kaikilla kerhoilla ei vielä välttämättä ole. Patentti- ja rekisterihallinto on päättänyt kuitenkin antaa kaikille yhdistyksille AUTOMAATTISESTI Y-tunnukset 1.7.2019 alkaen. Kerhojen ei siis tarvitse hakea erillisesti Y-tunnusta, mikäli sitä ei ennen tuota tarvitse. Tutustu PRH:n yhdistysrekisteriuudistukseen täällä.

Epäselvissä tapauksissa kääntykää suoraan verottajan puoleen.

- Hulda Ahonen-

Päivitetty: 2019-05-31 13:44:47

Näytä kaikki tiedotteet | palaa etusivulle